4 bra saker att veta om förpackningar
Alla ska vi sortera våra förpackningar och tidningar, men hur finansieras återvinningen, och hur mycket olja spar vi egentligen på att återvinna plast? Här är några trevliga fakta om förpackningar.
Vad som räknas som en förpackning?
En förpackning är det material som används för att skydda, hantera, leverera och presentera en vara. En mjölkkartong har t. ex. använts för att paketera produkten mjölk och är därmed en förpackning. En diskborste däremot är en produkt.
Återvinningen av förpackningarna är betald av producenterna
I Sverige har vi producentansvar på bland annat förpackningar och tidningar. Det betyder att alla som tillverkar, importerar eller säljer en förpackning eller en förpackad vara betalar en förpackningsavgift som täcker kostnaden för insamling och återvinning av förpackningen. Som konsument har du ett ansvar för att sortera dina förpackningar, det är förutsättningen för att de ska kunna återvinnas.
Andra saker vi har producentansvar på i Sverige är däck, elektronik, batterier och läkemedel.
Allt material har ett värde, här är några fun facts:
- Pappersförpackningar kan återvinnas upp till sju gånger innan fibern är utsliten
- Metallförpackningar och glasförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst utan att förlora i kvalitet
- Ungefär var tredje förpackning du ser i mataffären är gjord av återvunnet material
- Om alla kapsyler återvanns skulle stålet räcka till 2 200 nya bilkarosser varje år
-
I Sverige förbrukar vi ungefär 160 000 ton plastförpackningar per år. För varje kilo plast som återvinns sparar vi ca 1 liter olja och 2 kilo koldioxid.
Återvinningsstationer i kommunen
Från den 1 januari 2024 har vi på SEVAB tagit över ansvaret för insamlingen och driften av återvinningsstationerna på olika platser i kommunen som tidigare Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ansvarade för. Här hittar du din närmaste återvinningsstation.