Investeringar i Strängnäs framtida avloppshantering
Vårt grunduppdrag som VA huvudman är att säkerställa försörjningen av vatten- och avlopp med syfte att minska risken för miljön och människors hälsa. Stora investeringsprojekt vi arbetar med nu handlar om Strängnäs framtida hantering av avloppsvatten.
Bakgrund till investeringarna
Strängnäs är en växande kommun där det byggs mycket nya bostäder. Nybyggnation, tillsammans med att vi ansluter prioriterade områden till det allmänna vatten- och avloppsnätet innebär att logistiken för vatten och avlopp också måste anpassas för det. Investeringarna görs för att värna om våra vattenmiljöer, förbättra vattenkvaliteten i Mälaren och för att möjliggöra ett växande Strängnäs som ska vara en attraktiv och långsiktigt bra plats att bo och verka i.
Mariefreds reningsverk är gammalt och inte tillräckligt stort för att klara belastningen de nya anslutningarna innebär och kommer därför att läggas ned. Kostnaden för att rusta upp och bygga ut verket skulle bli väldigt hög. I stället kommer därför avloppsvattnet från Mariefred att pumpas vidare till Strängnäs avloppsreningsverk.
Överföringsledning från Mariefred till Strängnäs
Under 2024 började vi byggnation av överföringsledningen som ska leda Mariefreds avloppsvattnet till Strängnäs med tillhörande pumpstationer och så kallade bräddmagasin*. Byggnationen beräknas vara klar till årsskiftet 2025/26. Totalt rör det sig om en 16 km lång avloppsledning som delvis går under vattnet i Mälaren, 8 pumpstationer med reservkraft och två stycken utjämningsmagasin (bräddmagasin).
Om- och utbyggnad av Strängnäs avloppsreningsverk
För att reningsverket i Strängnäs ska kunna ta emot större mängd avloppsvatten och möta de nuvarande och kommande krav på avancerad avloppsvattenrening måste det byggas om och ut. Verket kommer att få två nya byggnader, en för intag av avloppsvatten och en för biologisk rening.
*Så kallade bräddningar görs när avloppsnätet är kraftigt belastat och reningsverket inte hinner med att rena allt vatten som kommer in, exempelvis vid kraftiga skyfall eller snösmältning. För att undvika bräddningar, som innebär att regn- och avloppsvattnet måste släppas ut orenat direkt i vattendragen, leds det i stället till bräddmagasinen för förvaring tills reningsverket har kapacitet igen att ta emot det.