Ska du byta elbolag? Här är fyra saker du borde tänka på
Går du i tankarna att byta elbolag? Det finns en mängd alternativ där ute som kan kännas överväldigande att undersöka för att få det mest förmånliga och bästa avtalet för just dig. Vare sig du ska flytta eller vill ha något som passar dig bättre, finns det grundläggande saker du bör ha koll på. Vi har listat fyra viktiga punkter att tänka på innan byte av elbolag.
1. Vad är viktigast när du ska välja elbolag?
Så vilket elbolag ska man välja? Först och främst – Varför vill du byta elbolag och vad önskar du att det nya elbolaget ska tillföra? Är priset det centrala i ditt val, eller vill du kanske ha ett hållbart elbolag? Idag har vi många ursprungskällor att välja på, allt ifrån biobränsle till vindkraft och kärnkraft. Om en specifik energikälla är det viktiga för dig så vet du vart du ska börja.
Andra faktorer som spelar in för många är närhet, smidighet och hur nöjda andra är med elbolaget, eller hur snabb kundsupporten är. Det kan vara så att du gärna önskar ett lågt elpris, men ännu hellre får den kundsupport du behöver snabbt och enkelt. Du kanske värdesätter att kunna besöka din elleverantör för att på så sätt få hjälp eller så kanske du vill sköta dina ärenden digitalt via chat eller mejl? För att enkelt kunna rensa bland utbudet är det viktigt att ta reda på vad just du värderar högst och vilken typ av support elbolagen erbjuder.
Med el från oss på SEVAB får du alltid fossilfri el som är anpassad för just din vardag, och med en vinst som går tillbaka till Strängnäs kommun.
2. Behöver du endast byta elbolag?
Det finns två olika typer av avtal som är kopplade till din el, elhandelsavtal och elnätsavtal. Om du tänker bo kvar på samma ställe är det endast elbolag du behöver tänka på, men om du ska flytta är det två nya avtal du behöver fixa. Nedan förklarar vi de olika varianterna där du kan få klarhet i vad det är du ska byta.
Byte av elnät
När du flyttar behöver du ansluta till det lokala elnätet. Du behöver då upprätta ett avtal så att elen från ditt elbolag kan transporteras till dig. Det går inte att välja elnät utan det är endast det elnät som finns där du bor som gäller. Anslutning till Strängnäs elnät hjälper vi dig smidigt med!
Byte av elbolag eller elavtal
Själva elleverantören som förser dig med el kan du själv välja. Om du inte gör ett aktivt val kring ditt elavtal förses du med ett anvisningsavtal och blir då tilldelad ett avtal, vilket i regel är dyrare än vanliga elavtal. Därför rekommenderar vi alltid att du gör ett aktivt val när du ska välja elleverantör och elavtal. Att byta till ett av våra elavtal för Strängnäs ger dig många fördelar och möjligheter i variation.
3. Undersök de potentiella elbolagen noga
Eftersom du alltid kommer att behöva betala för den el du använder, kommer du att tjäna på att lägga den där extra tiden på att hitta rätt bolag och avtal. I längden är det värt att ha ett elbolag du har förtroende för och där avtalet känns förmånligt för dig. Att stressa igenom processen kan göra att du får ett dyrare avtal, mer krångel, eller att du inom snar framtid behöver byta igen.
De flesta elbolag har många olika typer av avtal, så se till att välja ett som passar din boendetyp. Ett elavtal som är förmånligt för lägenhetsboenden behöver inte vara det för villor, och vice versa.
Vid val av vilket elbolag du ska välja kan du tänka på följande:
- Är kundsupporten smidig?
- Hur är deras kundnöjdhet?
- Är det enkelt att teckna elavtal hos dem?
- Går bolaget hand i hand med mina värderingar?
- Känns priset rimligt?
4. Ta reda på villkoren hos ditt befintliga elbolag
Om du har bindningstid och uppsägningstid hos det nuvarande elbolaget kan det tillkomma onödiga extra kostnader om du byter för tidigt, eftersom det betraktas som avtalsbrott. Kolla därför alltid vilken bindningstid du har på ditt elavtal och säg upp det i god tid innan du aktivt väljer ett nytt.
Det är även bra om du tar reda på exakt vad som gäller är ute i god tid vid ett byte. På så sätt underlättar du för en smidig övergång av dina avtal utan att du står med onödiga kostnader. Du riskerar heller inte att bli utan el några dagar om du är noggrann med vad som gäller.
Vid ett elavtal som innefattar rörligt pris eller tillsvidare-pris finns det vanligen ingen bindningstid. Ett fastpris-avtal kan vara klurigare att dra sig ur då det brukar vara bindningstid på detta. Uppsägningstid finns i regel alltid så undersök detta noga.