Det är vatten som är skatten
Målet: att inte använda vattenslangen på hela sommaren. Eskilstunabon Lars Lindström är en Oppfinnar-Jocke av rang som bygger egna lösningar för hållbar vattenanvändning.
I det hembyggda växthuset samsas tomatplantor och chili med fikonträd och ett persikoträd modell större.
– Det här är min främsta hobby, att odla sånt vi kan äta. Men jag drivs även av att bygga egna konstruktioner och lösningar, säger Lars, som är pensionerad lärare i kemisk processteknik.
Det doftar bastu inne i växthuset, virket är senvuxen fura från hustrun Ingrids släktgård i Lappland. Intill ingången står en blå 100 liters-tunna. Det regnvatten som landar på garagets tak leds ner genom underjordiska rör och hamnar i tunnan.
– Här hämtar jag vatten till kannorna som går åt i växthuset. Med hjälp av en flottör styrs vattenpåfyllningen efter tillgång och behov. När det är fullt här leds vattnet vidare genom rör till två före detta mjölktankar strax utanför andra änden av växthuset. De rymmer 500 liter, berättar Lars.
Vattnet i kran är dricksvatten
Växthuset står alldeles intill villan som är byggd 1909. Längs med ena väggen klättrar vinrankor. På andra sidan odlas hasselnötter och valnötter. Bevattningen av träd och buskar sker via stuprören som förlängts från huset. Men gräsmattan får klara sig på egen hand.
– Jag tror att vi alla behöver påminna oss om att det vatten vi har i kranarna – och även vattenslangarna – är livsmedelsklassat dricksvatten. Det är renat, producerat och noga kontrollerat i en avancerad process. Det är inte meningen att vi ska använda det till trädgårdsbevattning. Vi tror nog ofta att vattentillgången är oändlig, vilket inte stämmer.
Flera veckor om året åker Lars och Ingrid till sina uppväxtgårdar, den ena i Hälsingland, den andra i Lappland.
– Där har vi inget rinnande vatten, utan hämtar vatten med dunkar. Vi klarar oss bra med det – man behöver varken duscha eller tvätta varje dag. Får man en fläck på sin tröja, ja då tar man bort fläcken. Man behöver inte tvätta hela tröjan, säger Ingrid.
Snittsvensken gör av med 140 liter vatten per dygn
Dricksvattnet på hennes föräldragård hämtar de från en kallkälla, en plats där grundvatten naturligt tränger fram från marken.
– Det är fantastisk gott vatten, vi kan längta efter det. Jag tror att det enkla livet vi lever på somrarna gjort oss mer medvetna om vår vattenkonsumtion.
Även hemma i Eskilstuna har de koll på sin vattenanvändning.
– Snittsvensken använder cirka 140 liter per dygn, vi gör av med hälften, säger Lars.
Paret bor i närheten av Parken Zoo och de två sönerna sommarjobbade där under tonårsåren.
– På den tiden då Fantomen fortfarande bodde i grottan så hade de en teater med skattjakt. På slutet fick man veta att ”det är vatten som är skatten!” och det stämmer ju fortfarande. Kanske än mer nu än då, när klimatförändringarna blivit allt mer aktuella, säger Lars.